D3 Witamina słońca - dla odporności, zębów i kości - na 600 porcji dziennych

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Dr. Jacob's
  • Dostępność: Jest
  • szt.
  • 36,00 zł

dla odporności, zębów i kości

produkt odpowiedni dla wegetarian

20 ml na 600 porcji dziennych po 800 IU, suplement diety

D3 Witamina słońca - dla odporności, zębów i kości

produkt odpowiedni dla wegetarian

20 ml na 600 porcji dziennych po 800 IU, suplement diety

Witamina D ma naukowo potwierdzony korzystny wpływ na zdrowie:

- dla prawidłowego funk­cjonowania układu odpor­nościowego,

- dla utrzymania zdrowych kości i zębów,

- przyczynia się do normal­nego wzrostu i rozwoju kości u dzieci,

- dla utrzymania prawidło­wej funkcji mięśni,

- dla dobrego wchłaniania wapnia oraz fosforu,

- dla prawidłowego pozio­mu wapnia we krwi,

- bierze udział w prawidłowych podziałach komórek.

 

Witamina D powstaje w skórze pod wpływem promieni słonecznych. W naszej strefie geograficznej jest to możliwe od kwietnia do września w godz. 10-15 przy min. 15-minutowym dziennym eksponowaniu przynajmniej przedramion i nóg. Jeżeli jednak w tych miesiącach brak słońca, nie przebywamy na nim lub stosujemy kremy z filtrem (mogą one ograniczyć wytwarzanie witaminy D nawet o 90%), niski poziom witaminy D może już wczesną jesienią odbić się negatywnie na odporności. Przez pozostałą cześć roku wytwarzanie witaminy D w skórze praktycznie nie zachodzi. W naszym klimacie zbyt mała podaż witaminy D jest więc powszechna.

Zdolność wytwarzania witaminy przez skórę zmniejsza się także wraz z wiekiem, co może prowadzić do zmniejszenia wchłaniania wapnia, ważnego dla kości oraz funkcjonowania mięśni (witamina D bierze udział we wchłanianiu wapnia).

Żywność niskiej jakości oraz wysoko przetworzona może nie zapewniać odpowiedniej ilości witaminy D. A i przy dobrym odżywianiu pokarmy mogą zapewnić zwykle tylko ok. 30% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Dlatego tak ważna jest jej suplementacja.

Tylko jedna kropla Witaminy słońca zawiera aż 800 IU witaminy D3. Jest to ilość zapewniająca odpowiedni poziom tej witaminy nawet u osób z zupełnym brakiem jej endogennego wytwarzania. 

Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności bezpieczny poziom spożycia witaminy D ze wszystkich źródeł dla dorosłych i dzieci od 11 roku życia wynosi 100 μg (mikrogram). Dla dzieci od 1 do 10 roku życia – 50 μg.
Kropla D3 Witamina słońca zawiera 20 μg, co jest równowartością 800 IU witaminy D i stanowi 400% zalecanej dziennej dawki (RDA) oraz 20% bezpiecznego poziomu spożycia dla dorosłych i jego 40% dla dzieci.

Ustalony przez EFSA poziom braku obserwowanych działań niepożądanych (no observed adverse effect level – NOAEL) wynosi dla witaminy D 250 µg/dzień. Witamina D ma bardzo niskie ryzyko przekroczenia UL.

Wiek Zalecane  dzienne spożyciewitaminy D*  Maksymalna bezpieczna  ilość dzienna witaminy D (UL)** 
Dzieci od 1 do 10 roku życia  5 μg*** = 200 IU****  50 μg = 2000 IU
Osoby powyżej 11 roku życia  5 μg = 200 IU  100 μg = 4000 IU
Kobiety w ciąży i karmiące  5 μg = 200 IU  100 μg = 4000 IU

 

*przy braku syntezy endogennej; **maksymalna bezpieczna dawka dzienna; ***mikrogram; **** międzynarodowa jednostka określająca ilość substancji aktywnej

 

Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia dla osób powyżej 1 roku życia: 1 kropla dzien­nie na łyżeczce. Taka porcja zawiera 20 μg witaminy D3 (800 IU), co odpowiada 400% zalecanego dziennego spożycia (ZDS – RDA) oraz 20% bezpiecznej dziennej porcji (UL) dla osób powyżej 11 roku życia oraz 40% bezpiecznej dziennej porcji dla dzieci od 1 do 11 roku życia.

Dla dzieci do 11 roku życia D3 Witamina słońca nie powinna być przyjmowana razem i innymi produktami zawierającymi witaminę D.

Nie stosować u dzieci do 1 roku życia.

Okres ciąży i karmienia - przyjmowanie preparatów z witaminą D podczas ciąży i karmienia powinno być skonsultowane z lekarzem. Długotrwałe przyjmowanie nadmiernych porcji dziennych witaminy D podczas ciąży i karmienia może mieć negatywny wpływ na płód i noworodka. Nadmiar witaminy D może być przyczyną deformacji płodu i chorób kości u noworodka.

 

Przechowywanie

Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Po otwarciu przechowywać w temperaturze 10 do 25 °C, ale nie w lodówce. Chronić przed światłem słonecznym. Zużyć w ciągu 12 miesięcy.

 

Skład:

olej MCT (średniołańcuchowe trójglicerydy oleju roślinnego), cholekalcyferol (witamina D3), przeciwutleniacz DL-alfa-tokoferol (witamina E).

Produkt odpowiedni dla wegetarian - w przeciwieństwie do innych produktów z witaminą D3, ta zawarta w produkcie D3 Witamina słońca pozyskiwana jest z lanoliny z wełny owczej (ekstrahowana za pomocą naświetlania promieniami UV).  

 

Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zrównoważonej diety.
 

___________________________________________________________________________

Informacje o witaminie D

Ocenia się, że ok. 80-100% dobowego zapotrzebowania na witaminę D3 pochodzi z biosyntezy w skórze, a tylko w niewielkim stopniu wspomagane jest przez źródła pokarmowe. Dieta bazująca na żywności niskiej jakości lub wysoce przetworzonej praktycznie nie zawiera tej witaminy.

Witamina D powstaje w skórze pod wpływem promieni słonecznych (wytwarzanie endogenne). W naszej strefie geograficznej jest to możliwe od kwietnia do września w godz. 10-15 przy min. 15-minutowym dziennym eksponowaniu przynajmniej przedramion i nóg. Nadmiar witaminy D wytworzonej w ten sposób magazynowany jest w tkance tłuszczowej i uwalniany do krwiobiegu przez około dwa miesiące. Jeżeli jednak w tych miesiącach brak słońca, nie przebywamy na nim lub stosujemy kremy z filtrem (mogą one ograniczyć wytwarzanie witaminy D nawet o 90%), niski poziom witaminy D może już wczesną jesienią może być niewystarczający dla wsparcia odporności. Skóra o bardzo ciemnej karnacji produkuje witaminę D około sześciu razy wolniej, na skutek pochłaniania promieniowania UV przez melaninę. Przez pozostałą cześć roku wytwarzanie witaminy D w skórze praktycznie nie zachodzi. W naszym klimacie zbyt mała endogenna podaż witaminy D jest więc powszechna.

Zdolność wytwarzania witaminy przez skórę zmniejsza się także wraz z wiekiem, co może prowadzić do braku wsparcia dla wchłaniania wapnia, ważnego dla kości oraz funkcjonowania mięśni (witamina D bierze udział we wchłanianiu wapnia).

 

Zbyt mało witaminy D

Przyczyny niewystarczającej ilości witaminy D to mała jej ilość w diecie oraz zbyt mała ekspozycja na słońce. Jednak przyczyną mogą być także różne zaburzenia wchłaniania lub przemiany witaminy D w wątrobie i nerkach, w jej aktywne biologicznie metabolity. W takich przypadkach należy podjąć leczenie.

Wymagającymi wizyty u lekarza objawami długotrwałego niedoboru witaminy D mogą być:

- krzywica (u dzieci i młodzieży),

- rozmiękanie kości (osteomalacja),

- osteoporoza u dorosłych,

- złamania, skrzywienia i zwyrodnienia układu kostnego, zniekształcenia sylwetki,

- bóle kości i stawów,

- złe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego,

- zapalenie spojówek,

- stany zapalne skóry,

- osłabienie organizmu i zmniejszenie odporności,

- ciągłe uczucie zmęczenia,

- depresja,

- pogorszenie słuchu,

- osłabienie i wypadanie zębów,

- zwiększenie ryzyka chorób autoimmunologicznych, zwłaszcza cukrzycy typu I, choroby Leśniowskiego-Crohna, niektórych rodzajów nowotworów.

Osoby z chorobą Parkinsona i stwardnieniem rozsianym mają niższe stężenie witaminy D w surowicy.

 

Przedawkowanie witaminy D 

Przedawkowanie witaminy D nie jest możliwe poprzez zbyt duże wystawienie skóry na promienie słoneczne. Witaminę D przedawkować można jedynie przez nadmierne jej spożycie, np. długotrwałe przekraczanie maksymalnej bezpiecznej ilości 100 μg dziennie (4000 IU). Jednak zdarza się to bardzo rzadko, gdyż wymaga to bardzo dużych porcji witaminy D, nawet ok. 1 250 μg (50 000 IU) dziennie. Jednakże w niektórych chorobach np. gruźlicy czy sarkoidozie, objawy zatrucia mogą spowodować porcje dzienne nawet o wiele mniejsze, np. powyżej 25 μg (1000 IU) na dobę. Dlatego nie należy spożywać skoncentrowanych postaci witaminy w przypadku takich chorób.

Przy długotrwałym przekraczaniu maksymalnej bezpiecznej ilości witaminy D wystąpić może hiperkalcemia (nadmierny poziom wapnia w surowicy krwi), co może powodować:

- ciągłe poczucie pragnienia,

- częste oddawanie moczu,

- uczucie otępienia, niepokoju,

- osłabienie i łatwe męczenie się,

- brak apetytu, wymioty,

- świąd skóry,

- bóle głowy,

- powstawanie kamieni nerkowych lub zwapnienie nerek (w dłuższym czasie)

- nadciśnienie.

Jednakże, w niektórych przypadkach zalecane jest okresowe przekraczanie nawet maksymalnej bezpiecznej ilości dziennej – decyzję taką zawsze podejmuje lekarz.

 

 



Co to jest suplementacja diety?

Suplementacja to uzupełnianie codziennej diety w wartościowe składniki, których może w diecie brakować, lub też zapewnianie dostarczenia składników, na które jest w danym okresie zwiększone zapotrzebowanie. 
Często podczas naszego życia występują okresy podwyższonego zapotrzebowania organizmu na poszczególne minerały, witaminy czy inne wartościowe składniki. Niekiedy jest to spowodowane naturalnymi procesami zachodzącymi w ciele (rośnięcie, dojrzewanie, ciąża, rekonwalestencja, menopauza), innym razem stylem życia: wysoką aktywnością, sportem, nadmiarem pracy, czy stresu. Okresem szczególnie istotnym jest, zarówno u kobiet jak i mężczyzn, wkroczenie w wiek przekwitania. 
Suplementacja diety jest ważną częścią profilaktyki wczesnej.

Co to jest profilaktyka wczesna?
Profilaktyka wczesna to utrwalanie prawidłowych wzorców zdrowego stylu życia. Profilaktyka taka pozwala utrzymać zdrowie i nie dopuszczać do warunków sprzyjających powstawaniu chorób. 

Dlaczego warto suplementować dietę?
Choć z pozoru może się to nam wydawać, że odżywiamy się zdrowo, to pamiętać należy, że w pokarmie znajdować się może nieodpowiednia ilość składników odżywczych. Spowodowane jest to m.in.: spożywaniem żywności przetworzonej, substancjami dodawanymi do żywności, postępującym wyjaławianiem pól. Marchew z pola sprzed 50 lat i  marchew zbierana na tym polu obecnie może wyglądać podobnie, lecz wartość różnych składników będzie inna, niestety przeważnie na niekorzyść. 

Badania dowodzą, że styl życia i dieta mają największy wpływ na nasze zdrowie i długość życia. Są nawet ważniejsze niż czynniki genetyczne. 

Obecnie największe autorytety medyczne coraz mocniej podkreślają wagę suplementacji diety w profilaktyce wczesnej, gdyż badania niezbicie dowodzą, że większość chorób to efekt długotrwałych niedoborów poszczególnych składników diety. 

Zapobiegać jest lepej, przyjemniej i taniej, niż leczyć.
Niestety nadal wiele osób "oszczędza" na żywności i suplementach diety, gdyż ogólnie czują się dobrze. Pomimo posiadania wiedzy o zagrożeniach cywilizacyjnych czy naturalnych procesach zachodzących w ciele, mają nadzieję, że "mnie to ominie". Nie inwestują w swoje zdrowie - jedną z najcenniejszych rzeczy - aż do momentu, gdy zaczyna się ono psuć. Nakłady środków zainwestowanych w profilaktykę wczesną są niewspółmiernie małe w stosunku do ewentualych przyszłych kosztów leczenia.

Firma Dr. Jacob's założona została w 1997r. przez doktorów medycyny L.M. Jacoba i K.O. Jacoba jako firma rodzinna. Od początku kładła nacisk na utrzymanie najwyższej jakości produktów i na innowacyjność. Dzięki temu na przestrzeni lat rozwinęła się tworząc naturalne produkty oparte na starych mądrościach i najnowszych zdobyczach wiedzy medycznej.

Dr. Jacob's Medical jako pierwsza firma w Niemczech, wprowadziła linię produktów odkwaszających opartych na cytrynianiach, ze śladową ilością sodu, a bogatych w potas. Od dziewięciu lat, jako jeden z pierwszych instytutów w Niemczech, Austrii i Szwajcarii, bada właściwości zdrowotne owocu granatu i jest w pierwszej trójce najlepszych europejskich producentów preparatów z granatu.

Produkty Dr. Jacob's tworzone są z myślą o przyniesieniu korzyści zarówno luidziom jak i środowisku. Żaden z nich nie był testowany na zwierzętach. Wszystkie składniki użyte w preparatach Dr. Jacob's są pochodzenia roślinnego lub mineralnego. Jeżeli użyty składnik wytwarzany jest jedynie przez organizmy zwierząt, pozyskuje się go w sposób nie przynoszący im cierpienia (np. witamina D3 pochodzi z owczej wełny). Najwyższej jakości składniki naturalne oraz rygorystyczne normy zapewniają doskonałą jakość i wyjątkowy charakter produktów Dr. Jacob's.