Chlorella w tabletkach 200 szt alga

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Meridian
  • Dostępność: Jest
  • szt.
  • 23,90 zł

ALGA SŁODKOWODNA - CHLORELLA

suplement diety

chlorella w tabletkach

 

Ten maleńki, jednokomórkowy glon zawiera niemal wszystkie potrzebne naszym organizmom składniki odżywcze. Ma wyjątkową gamę komponentów: niezbędne aminokwasy, nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, liczne cenne witaminy, minerały i pierwiastki śladowe. Zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa. Pod względem zawartości chlorofilu żadna roślina zielona nie może się równać z chlorellą. 

W tym mikroskopijnym organizmie zamknięta jest niezwykła energia biologiczna. Dzięki właściwościom łączenia i usuwania toksyn z organizmu, jest cennym elementem diety w profilaktyce wielu cywilizacyjnych chorób.

 
 
 
WŁAŚCIWOŚCI CHLORELLI
  • wzmacnia żołądkowo-jelitową błonę śluzową - naturalną barierę ochronną przeciwko szkodliwym substancjom
  • wiąże takie trucizny jak ciężkie metale (na przykład rtęć z amalgamatów czy kadm z papierosów itd.), jak również rozpuszczalniki, pestycydy, PCB itp.
  • stymuluje tworzenie specjalnych substancji produkowanych przez organizm, które powstrzymują infekcje
  • wycisza pobudzenie systemu obronnego organizmu, zapobiega destrukcji spowodowanej przez własne przeciwciała (reakcja autoimmunologiczna)
  • dostarcza organizmowi cennych substancji takich jak aminokwasy, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe
  • stymuluje również pracę makrofagów - komórek odpowiedzialnych za obronę organizmu przeciwko czynnikom patogennym

Jak stosować chlorellę?

Najlepsze dawkowanie chlorelli

Najlepiej spożywać po 2 do 3 gramów. (10-15 tabletek) chlorelli dziennie. Taka dawka jest dobrze tolerowane zarówno przez dorosłych jak i dzieci. 
Łykaj tabletki podczas posiłku, popijając dużą ilością wody. Możesz pobierać zalecaną dawkę jednorazowo lub rozłożyć ją na dwie tury poranną i wieczorną: co zresztą okazało się być bardzo efektywną metodą. Zauważysz u siebie zielony stolec. Jest to spowodowane wysokim stężeniem chlorofilu w chlorelli. To nie jest niebezpieczne. Tym bardziej nie jest to znak przedawkowania. Zaobserwujesz większy jak i częstszy stolec - nawet w niektórych przypadkach do trzech razy dziennie. Jest to znak oczyszczania jelit i ich powrotu do zdrowego rytmu pracy. Tak więc nie ma powodu do zmartwienia, można powiedzieć że wręcz przeciwnie.

Ludzie mający problemy z nauką czy też z koncentracją powinni zażywać od 3 do 4 gram chlorelli dziennie przez co najmniej sześć miesięcy. 

Badania naukowe dowiodły, że spożycie chlorelli nawet do 1kg dziennie, nie niesie ze sobą żadnego ryzyka. Nawet, gdyby było możliwe połknąć tak dużą ilość chlorelli w ciągu jednego dnia to poza dolegliwościami ze strony żołądka w postaci uczucia ciężkości, nie przyniosłoby to żadnych skutków ubocznych. 

Prawie żadnych skutków ubocznych 
Głównie w Azji i w Stanach Zjednoczonych, chlorella należy do najlepiej sprzedawanych produktów wśród zdrowej żywności, gdzie jest używana również jako lekarstwo. W 1981 roku Taiwan Medical Science Jurnal donosił: Chlorella okazała się nie tylko rośliną jadalną, ale również skutecznym środkiem w zapobieganiu chorobom. Miliony ludzi konsumują ją, bądź to w postaci pasty, napojów czy tabletek. Chlorella jako suplement diety jak i jako danie właściwe nie prowadzi do żadnych skutków ubocznych. Odnotowano, jak dotąd, bardzo nieliczne przypadki osób, u których wystąpiły niepożądane reakcje po zażywaniu chlorelli, nawiasem mówiąc bardzo łagodne. 
Alergiczne reakcje na chlorellę są możliwe, jednakże należą do rzadkości. 

Wzdęcie 
Na początku pośród niechcianych efektów zażywania chlorelli notuje się wzrost ilości gazów w jelitach. Doświadczenie pokazuje, że przy dalszym spożyciu chlorelli, ten typ niedogodności zwykle ustępuje po kilku dniach. Ów brak napięcia w jelitach jest oznaką ich dotychczasowej złej pracy. Na tym poziomie terapeutycznym, chlorella działa najbardziej efektywnie, ponieważ oczyszcza jelita oraz regeneruje florę jelitową. Po kilku dniach, a w ekstremalnych przypadkach po jednym do półtora tygodnia, wzdęcia znikają. 

Rada

Jeżeli podczas przyjmowania chlorelli, czujesz się napęczniały, pij więcej wody oraz produktów bogatych w kwasy mlekowe: kefir, jogurt, zsiadłe mleko. 

Wzburzony przewód pokarmowy 
Przypadki wzburzenia przewodu pokarmowego z towarzyszącym poczuciem pełności, mdłości, biegunki, czy złego samopoczucia są niezmiernie rzadkie. Natomiast niewielki wzrost temperatury ciała, mały ból głowy, wręcz przeciwnie do tego co mogą niektórzy pomyśleć, może być znakiem większego zapotrzebowania organizmu na ten produkt. Przeważnie to ludzie o wrażliwych żołądkach, mają tendencję do reagowania w następujący sposób. Możliwe, że wówczas ukryte toksyny nagle ujawnią się. Organizm reagujący w ten sposób na początku przyjmowania chlorelli, z pewnością odniesie znaczne korzyści.

Reakcje skórne 
Zaczerwienienie jak i krosty są częścią efektów ubocznych, które rzadko mogą towarzyszyć zażywaniu chlorelli. Nie są to znaki alergii, ale raczej sygnał, że twój organizm eliminuje trucizny posługując się w tym wypadku skórą. Jednakże, z przezorności powinno się wówczas odstawić branie chlorelli i skonsultować z lekarzem. Jeżeli zostanie stwierdzone, że reakcja skórna nie ma podłoża alergicznego można swobodnie powrócić do chlorelli. Zacznij od dawki 200mg - 1 tabletka na dzień i zwiększaj dawkę o tę samą ilość codziennie. Jeżeli skóra zaczerwieni się ponownie, zanim dojdziesz do dziennej dawki 2-3 gram, zredukuj dawkę tak abyś ustalił swój własny poziom tolerancji. Trzymaj tę dawkę przez kilka tygodni, zanim znowu spróbujesz ją podnieść. 

SKŁAD CHLORELLI:

Woda 2,7%
  Białka 60,0%
  Tłuszcze 11,0%
  Błonnik 2,6%
  Węglowodany 20,0%
  Kcal 13 na 3gr
  Kwasy tłuszczowe  
  Nienasycone 225,0 mg
  Nasycone 50,0 mg
  Kwasy nukleinowe  
  (RNA/DNA) 30,0%
  Chlorofil 3,6gr
  Ksantofil 425,0 mg
  Inozytol 89,0 mg
  MINERAŁY w 100g.
  Żelazo 225.0 mg
  Wapń 341,0 mg
  Potas 885,0 mg
  Magnez 373,0 mg
  Cynk 4,1 mg
  Mangan 5,7 mg
  Selen 7,0 ľ
  Jod 0,5 mg
  Beta-karoten 86,8 mg
  Karoten 124.0 mg
  Kwas foliowy 1,2 mg
  WITAMINY w 100g.
  Witamina B1 1,9 mg
  Witamina B2 4,6 mg
  Witamina B3 20,0 mg
  Witamina B6 1,4 mg
  Witamina B12 0,6 mg
  Witamina C 59,0 mg
  Witamina E 5,7 mg
  AMINOKWASY w 100 g.
  Arginina 3.60 g
  Lizyna 3.46 g
  Histydyna 1.26 g
  Fenyloalanina 3.03 g
  Tyrozyna 2.22 g
  Leucyna 5.08 g
  Izoleucyna 2.39 g
  Metionina 1.41 g
  Walina 3.75 g
  Alanina 4.65 g
  Glicyna 3.35 g
  Prolina 2.61 g
  Kwas glutaminowy 5.93 g
  Seryna 2.15 g
  Treonina 2.63 g
  Kwas asparaginowy 5.08 g
  Tryptofan 1.35 g
  Cysteina 0.69 g
  Ornityna 0.06 g
   
  CGF (Czynnik Wzrostu Chlorelli) 5%

 

Informacje dodatkowe:

Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Nie należy przekraczać zalecanej dawki do spożycia w ciągu dnia.

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy suplement diety niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

 

Jakie są przeciwwskazania do stosowania produktu?

Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia dziennej porcji. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik)  zróżnicowanej diety.

Pamiętaj, że zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zachowanie dobrej kondycji.

Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na jakikolwiek składnik preparatu.

 

Jak przechowywać produkt?

Warunki przechowywania: przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze nie przekraczającej 25ºC, w suchym miejscu. Suplementy diety należy przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.