Kategorie

Liść oliwny Ekstrat 60kaps po 500mg

  • Dostępność: Jest
  • Producent: Meridian
  • Cena: 39,90 zł
  • szt.
  • Poleć produkt
Zastosowanie:
Badania wykazały że oleuropeina, aktywny składnik liścia oliwnego wzmacnia siły obronne organizmu i stymuluje fagocytozę.
Liść oliwny wykazuje również:

– Silne właściwości antygrzybicze, działając przy infekcjach drożdżami, grzybicy stóp i paznokci, swędzeniu w pachwinach, zakażeniach candida albicans oraz grzybicy owłosionej skóry głowy (tinea captilis).

– Właściwości przeciwpasożytnicze.

– Wyjątkowo mocne działanie antybiotyczne i antyoksydacyjne. Dezaktywuje szkodliwe mikro organizmy poprzez rozpuszczanie ich zewnętrznej błony komórkowej.

 
Ekstrakt z liścia oliwnego
 
-- radzi sobie ze schorzeniami związanymi z ponad 120 patologicznymi mikrobami, wirusami, bakteriami oraz innymi odpornymi na antybiotyki mikroorganizmami.

– Stwierdzoną wysoką skuteczność działania na większość wirusów (neutralizuje proces odwrotnej transkryptazy i proteazy (HIV)).

– Zwiększa przepływ krwi w naczyniach wieńcowych, obniża poziomu złego choleste rolu, normalizuje ciśnienie tętnicze oraz poziomu cukru.

– Wysokie bezpieczeństwo i nietoksyczność nawet w dużych dawkach.

Krótka lista możliwych zastosowań:

Gronkowiec, paciorkowiec, candida, opryszczka, grzybica stóp i paznokci, grypa i przeziębienie, sallmonella, wirus Epstaina-Barra, infekcje ucha, alergie, syndrom chronicznego zmęczenia, fibro- mylagia, zapalenie pochwy, problemy skórne, zapalenie wątroby typu B i C, schorzenia serca, aryt-mia, choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze, reumatoidalne zapalenie stawów, zapalenie płuc.

 
Dawkowanie:
W stanach ostrych przez pierwsze 1 – 2 dni 2 kapsułki co 6 godzin, następnie po 1 kapsułce co 6 godzin.
Stany przewlekłe: 1 kapsułka 2 razy dziennie.


Oleae Folium – Ekstrakt 6:1
Biblijne panaceum na wirusy, grzyby, pasożyty i naczynia wieńcowe
Gwarantowana zawartość substancji czynnej-oleuropeiny 20%
 
Jest coś niezwykłego w liściu oliwnym. Otóż drzewo oliwne i jego liść to pierwsza roślina, o której wspomina Pismo Święte: „Gołębica wróciła do niego pod wieczór, trzymając w dzio bie zerwany świeży liść z drzewa oliwnego. I poznał Noe, że wody na ziemi opadły”. (Genesis 8 : 11).Znacznie później Objawienie Św. Jana wskazuje nam liść oliwny jako lek służący zdrowiu „całych narodów”: „Na środku ulicy jego i na obu brzegach rzeki drzewo żywota, rodzącedwanaście razy, wydające co miesiąc swój owoc, a liście drzewa służą do uzdrawiania na rodów”. Objawienie Św. Jana 22:2. W Nowym Testamencie ponownie pojawia się wizja drzewa życia z jego liśćmi o uzdrawiającej mocy: „Na obu brzegach potoku będą rosły różne drzewa owocowe; liść ich nie więdnie i owoc się nie wyczerpie; co miesiąc będą będą rodzić świeże owoce, gdyż woda dla nich płynie ze świątyni. Owoc ich jest na pokarm, a liście ich na le karstwo”. Księga Ezekiela 47:12. Starożytni Egipcjanie wykorzystywali wyciąg z liści oliwnych do mumifikowania ciał faraonów ponieważ wierzyli, że posiada on niebiańską moc. Późniejsza medycyna ludowa przez wieki stosowała liść oliwny jako środek przeciw gorączce. Pierwsza medyczna wzmianka o właściwościach leczniczych liścia oliwnego pochodzi z 1854 roku. W Żurnalu Farmaceutycznym Daniel Hanbury donosił o właściwościach wyciągu z liści oliwnych. Stał się on bardzo popularny w Anglii, w szczególności leczono nim chorych powracających z kolonii tropikalnych. Autor przypuszczał, iż kluczem uzdrawiającej mocy jest gorzka substancja produkowana przez drzewo oliwne. Jego domysły zostały potwierdzone dziesiątki lat później, kiedy to naukowcy wyodrębnili tę gorzką substancję nazywając ją oleuropeiną. Jak okazało się później, to ona odpowiedzialna jest za szczególną wytrzymałość i odporność drzewek oliwnych na szkodniki i bakterie. Prowadzono szereg prac badawczych nad wyciągiem z liścia oliwnego. W 1962 roku włoscy uczeni opublikowali wyniki wskazujące iż oleuropeina obniża ciśnienie krwi u zwierząt. Dalsze badania europejskie potwierdziły te wyniki. Stwierdzono jednocześnie że oleuropeina zwiększa przepływ krwi w naczyniach wieńcowych, łagodzi arytmię, zapobiega skurczom mięśni. Duńscy naukowcy wyodrębnili aktywny składnik oleuropeiny – kwas eleonowy, który wykazywał silne właściwości antybakteryjne. Pod koniec lat 60-tych uczeni z Upjohn – dużej amerykańskiej firmy farmaceutycznej odkryli że kwas eleonowy powstrzymuje rozwój wirusów. Działał on w rzeczywistości na wszystkie testowane wirusy. Dalsze badania laboratoryjne z solami kwasu eleonowego wykazały jego dużą skuteczność przeciw bakteriom oraz pasożytom. Okazało się jednak że sole kwasu eleonowego łączą się z białkiem surowicy krwi czyniąc je nieaktywnymi. Tak też badania zmierzające do wyizolowania i opatentowania pojedynczego związku chemicznego zostały zarzucone. Substancje znajdujące się w liściu oliwnym działają synergicznie i komplementarnie – obecność jednych warunkuje i wspomaga działanie innych. W Europie badania wyciągu z liścia oliwnego prowadzi się nadal. Uczeni z Tunisu zobserwowali że wodny ekstrakt z liścia oliwnego redukuje nadciśnienie, podwyższony poziom cukru i podwyższony poziom kwasu moczowego u gryzoni. Podwyższony poziom kwasu moczowego stanowi czynnik ryzyka dla chorób serca.
 
Mechanizmy działania:
Drzewka oliwne są niezwykle wytrzymałe, odporne na choroby oraz szkodniki. Osiągają wiek nawet 3000 lat. Tę odporność zawdzięczają oleuropeinie, gorzkiej substancji znajdującej się głównie w ich liściach. Jest to najsilniejszy składnik aktywny w liściu oliwnym. Oleuropeina to gorzki monoterpen glikozydowy z grupy sekoirydoidów. Oleuropeina i produkty jej hydrolizytakie jak kwas eleonowy, aglikon, i eleonoat wapnia – sól wyodrębniona z kwasu eleonowego wszystkie te elementy działając synergicznie tworzą ogromną siłę w zwalczaniu organizmów patogennych. Oddziaływują one na zewnętrzną błonę komórkową intruzów rozpuszczając ją. Dzięki powstałemu uszkodzeniu, system immunologiczny jest już zdolny do unicestwienia patogennego mikroorganizmu.
 
 


Informacje dodatkowe:

Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Nie należy przekraczać zalecanej dawki do spożycia w ciągu dnia.

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy suplement diety niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

 
 
LIŚĆ OLIWNY®  jest znakiem towarowym prawnie chronionym, zastrzeżonym dla firmy MERIDIAN. Produkty pochodzące z innych firm opatrzone nazwą Liść Oliwny nie są legalne. Popieraj towary oryginalne.

Pismiennictwo

1. Andersen 0.M., Markham K.R. 2006: Flavonoids. Chemistry, Biochemistry and Application. CRC Press, Taylor&Francis Group, Boca Raton, London, New York

2. Aziz N.H. et al. 1998: Comparative antibacterial and antifungal effects of some phenolic compounds. Microbios._93, (374), 43-54

3. Briante R., Patumi M., Terenziani S., Bismuto E., Febbraio F., Nucci R.,2002: Olea europaea L. leaf extract and derivatives: antioxidant properties. J. Agrric. and Food Chem.M), (17), 4934-4940

4. Bruneton J., 1995: Pharmacognosy, Phytochemistry Medicinal Plants. Technique&Documentation-Lavoisier Paris. 478-489

5. Gariboldi P., Jommi G., Verotta L., 1986: Secoiridoids from Olea europaea. Phytochemistry, 25, 865-869

6. Gershwin F., Nestel P., Keen C.L. (ed), 2004: Handbook of Nutrition and Immunity, Humana Press Inc. Totowa, New Jersey, 187-212

7. Gonzales M., Zarzuelo A., Gamez M.J., Utrilla M.P., Jimenez J., Osuna I, 1992: Hypoglicemic activity of olive leaf. Planta Med. 5JL (6), 513-515

8. Hasler C.M. 2003: Functional Foods: benefits, concerns and challenges. J. Nutr. 132. 3772-3781

9. Heimler D., Pieroni A., Tattini M., Cimato A., 1992: Determination of flavonoids, flavonoid glycosides and biflavonoids in Olea europaea L leaves. Chromatographia, 33, (7-8), 369-373

10. Keville K., 1997: Olive, Olea europaea. The American Herb Association, 13, 3-4

11. Khayyal M.T., el-Ghazaly M.A., Abdallah D.M., Nassar N.N., Okpanyi S.N., Kreuter M.H., 2002: Blood pressure lowering effect of an olive leaf extract (Olea europaea) in L-NAME induced hypertension in rats. Arzneimittelforschung. 52, (11), 797-802

12. Kphlmunzer S., 1993: Farmakognozja. PZWL Warszawa

13. Lee-Huang S., Zhang L. et al., 2003: Anti-HIV activity of olive lef extract (OLE) and

modulation of host cell gene expresion by HIV-1 infection and OLE treatment. Biochem. and Bioph. Res. Commun. 307. (4),1029-1037

14. Liccardi G., D'Amato M., D'Amato G., 1996: Oleaceae pollinosis: a reviews. Immunol. Ill, (3), 210-217

Markin D., Duek L., Berdicevsky I. 2003: In vitro antimicrobial activity of olive leafs. Mycoses. 46, (3-4),132-136

16. Oleuropein Olive Leaf Extract.Roex Products, http://www.roex.com.

17. Olive Leaf active properties, Oleuropein and Eleonic Acid. Olivus TM New Products. http://www.olivetea.com

18. Peirce A., 1999: Practical Guide to Natural Medicines, Wiliam Morrow and Co New York.469-471

19. Pieroni A., Heimler D., Pieters L., van Poel B., Vlietinck A.J., 1996: In vitro anti-complementary activity of fiavonoids from olive(Olea europaea L.} leaves. Phannazie, 51. (4), 765-768

20. Pietta P.O., 2000: Fiavonoids as antioxidant. J. Nat. Prod. 63, (7), 1035-1042

21. Roberts A.J., O'Brien E.O., Subak-Sharpe G., 200: Nutraceuticals. The Complete Encyclopedia of Supplements, Herbs, Vitamins and Healing Foods. THE OFFICIAL AMERICAN NUTRACEUTICAL ASSOCIATION GUIDE. New York.

22. Savournin C., Baghdikian B., Elias r., Dargouth-Kesraoui F., Boukef k., Balansard G., 2001: Rapid high-performance liquid chromatography analysis for the quantitative determination of Oleuropein Olea europaea L. leaves. J. Agric. Food Chem., 49, 618-621

23. Sikorski Z. 2006: Chemia żywności. WNT Warszawa

24. Somova L. I., Shode P.O., Ramnana P., Nadar A., 2003: Antihypertensive, antiatherosclerotic ant antioxidant activity of triterpenoids isolated from Olea europea, subspecies africana leaves. J. Ethnoph. 84, (2-3), 299-305

25. Strzelecka H., Kowalski J. (red), 2000: Encyklopedia zielarstwa i ziotolecznictwa. PWN Warszawa

26. Swiderski F. (red.), 2003: Zywnosc wygodna i zywnosc funkcjonalna. WNT, Warszawa

27. Tassou C.C., Nychas G.J.E., Board R.G. 1991: Effect of phenolic compounds and Oleuropein on the germination of Bacillus cereus T. spores.Biotechn. Appl. Bioch. 13. 231-237

28. Tavoularis k., Papadaki A., Manios V. 1995: Effect of volatile substances released from olive tree leave compost on the vegetative growth of Rhizoctonia solani and fusarium Oxysporum F. Sp. Lycopersici. ISHS Acta hortculturale 382: IV Internationale Symposium on soil and substrate Infestation and Disinfestation.. Vanachter A. Leuven

29. The Commision E Monographs 1 (ed), 1997-2006: Plants and related materials used in dietary suplement and natural cosmetic. American Botanic Counsil Austin

30. Ustawa o bezpieczeiistwie zywnosci i zywienia z dnia 25 sierpnia 2006. (Dz. U. Nr 171 z dnia 27 wrzesnia 2006)

31. Visioli F., Gali C., 1994: Oleuropein protects low density lipoprotein from oxydation. Life Sci.55, 1965-1971LD

32. Walker M., 1997: Olive Leaf Tea. Kensington Publ. Corp.,New York

33. Zarzuello A., Duarte L, Jimenez J., Gonzales M., Utrilla M.P., 1991: Vasodilator effect of olive leaf. Planta Med. 57, (5), 417-419